Hoe veilig surf jij?

vrijdag 22 april 2016 blog Tegenwoordig hebben we allemaal een smartphone die op het internet kan. Leuk en handig, maar het kan ook best gevaarlijk zijn. Hoewel smartphones en tablets relatief veilig zijn, worden ze wel steeds aantrekkelijker voor cybercriminelen. Daarom is het belangrijk op een paar zaken te letten. We helpen je graag je te beschermen. Updates
Updates installeren is niet de favoriete bezigheid op de mobiele telefoon, maar het is wel erg belangrijk. Het updaten van een smartphone of tablet is net zo belangrijk als het updaten van een normale computer. Ook in mobiele apparaten worden wel eens kwetsbaarheden ontdekt die alleen zijn op te lossen via een update.
 
Klik de update dus niet zomaar weg, maar neem even de tijd om deze te installeren. Zo weet je zeker dat je minder risico loopt slachtoffer te worden van cybercriminelen.
 
Illegale software
Natuurlijk ontkennen we het liefst allemaal wel eens illegale software gebruikt te hebben, maar het is een feit dat de meeste mensen er wel eens mee in aanraking zijn gekomen. We raden je daarom af om software uit illegale bron te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het aanpassen van het besturingssysteem van de mobiele telefoon zodat de gebruiker meer mogelijkheden krijgt (jailbreaken).
 
Wie het besturingssysteem van de telefoon aanpast, loopt een groot risico. De beveiliging  die de fabrikant heeft aangebracht werkt dan niet meer goed. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk geworden voor de beveiliging van de smartphone. Daarom kun je het best de originele software laten staan.
 
Apps installeren
We gaan nog even door op software: installeer alleen de apps die in de Google Play Store of de Apple App Store staan. Deze applicaties zijn gecheckt, waardoor je zeker weet dat ze geen troep bevatten. Wees je ervan bewust dat foute apps vaak worden vermomd als populaire apps. Lees daarom altijd eerst de reviews en controleer de naam van de ontwikkelaar.
 
Sta de app niet toe om zomaar van alles te doen. Het versturen van een sms vanuit de applicatie hoeft normaal gesproken niet. Als een bepaalde app dit wel nodig heeft, is het goed je af te vragen waarom.
 
Je eigen abonnement gebruiken
Als je een mobiel internetabonnement van Youfone hebt raden we je aan om deze te gebruiken. Vermijd het gebruik van WiFi-hotspots. Als je verbinding maakt met een openbaar WiFi-netwerk, bijvoorbeeld in een restaurant, deel je het netwerk met andere gebruikers. Zij kunnen met een beetje handigheid zien wat je verstuurd. Voor kwaadwillenden is het erg aantrekkelijk op zo’n netwerk rond te neuzen. Het staat immers open voor iedereen.
 
Gebruik je je eigen internetabonnement, dan deel je de verbinding met niemand anders. Jij bent dus de enige gebruiker op het netwerk. Daardoor kunnen anderen niet zien wat er verzonden en ontvangen wordt. Veiliger kan niet.
 
Privé surfen
Op veel toestellen is het mogelijk om privé te surfen. Maak gebruik van deze functie, zodat je iedere keer je wachtwoord opnieuw moet invullen op websites. Mocht je telefoon ooit gestolen worden, dan zijn deze wachtwoorden niet beschikbaar. Bovendien heeft de dief niet zomaar toegang tot je accounts. Noot: niet alle websites werken als je privé surft, omdat er in deze modus geen gegevens op de telefoon opgeslagen worden.
 
Bewust klikken
Veel smartphonegebruikers krijgen berichten via Twitter, Facebook en e-mail met daarin een link. Klik daar niet zomaar op. Zeker niet als er beweerd wordt dat dit namens de bank of een incassobureau is. Zij doen nooit zaken via het internet en zeker niet per e-mail.
 
Als het gaat om het installeren van een applicatie is het beter om de app zelf op te zoeken in de App Store of Play Store dan op een link te klikken. Door zelf de app op te zoeken in de App Store of Play Store weet je zeker dat je de app veilig kunt downloaden.
 
Een virusscanner gebruiken
Zeker voor Android-toestellen raden we aan een virusscanner te gebruiken. Je kunt deze vinden in de Appstore. Youfone heeft zelf ook een antivirus-app ontwikkeld, met de naam Yousecure.
 
Yousecure controleert onder andere geïnstalleerde applicaties, mappen, de SD-geheugenkaart en verborgen bestanden. Daarmee beschermt het je tegen virussen, identiteitsdiefstal en phishing. Daarnaast is het mogelijk ongewenste oproepen en berichten te blokkeren.