Zo kun je meer opslaan op je telefoon

woensdag 7 december 2016 blog Wil je net nog even die ene app downloaden of een video maken, is de telefoon vol! Gelukkig zijn er een paar oplossingen om toch weer meer bestanden kwijt te kunnen op de smartphone. Youfone geeft je een paar tips voor meer ruimte op de smartphone. Opruimen
Het ligt behoorlijk voor de hand, maar toch de moeite waard: de smartphone opruimen. Apps die je niet meer gebruikt kun je verwijderen en foto’s kun je overzetten naar andere plekken. Heb je foto’s of video’s bijvoorbeeld overgezet naar de laptop of computer, dan kunnen deze verwijderd worden van de smartphone.
 
Minder bekend zijn de updates van apps die op het toestel blijven staan. Ze gebruiken veel van het opslaggeheugen, maar worden eigenlijk niet gebruikt. Ga naar de instellingen van de smartphone, tik op ‘applicatiebeheer’ en klik op ‘alle.’ Met de optie ‘Gegevens wissen’ valt alle data van een app te wissen, en dus ook de updates. Dit is alleen mogelijk op Android.

De opslagruimte uitbreiden
Voor wie maar moeilijk afstand kan doen van zijn of haar dierbare apps, foto’s en video’s hebben we een andere tip: het uitbreiden van de opslagruimte. Dit kan met een klein kaartje: een SD-kaartje. Zo’n kaartje is net zo groot als een simkaart en je steekt deze in de telefoon. Let wel op: dit kan niet bij iPhones.
 
Op een SD-kaart kunnen foto’s, video’s en muziek opgeslagen worden. Soms is het ook mogelijk om er apps en contacten in op te slaan, maar dit kan lang niet altijd. Jammer genoeg verdwijnt de optie om de telefoon met een kaart uit te kunnen breiden langzaamaan ook bij Android-telefoons.
 
Wie een SD-kaart als standaardopslag wil gebruiken, gaat naar de instellingen van de telefoon en kiest voor ‘Opslag’. Vaak is het mogelijk vanuit dit menu naar de SD-kaart te scrollen. Daar kan de gebruiker dan uiteindelijk kiezen voor de SD-kaart als standaard opslagruimte.

USB sticks (ook voor iPhones en iPads!)
USB sticks kennen we nog wel van de laptop en de computer. Ook op Android-toestellen met een zogenaamde ‘On The Go’-ondersteuning kun je een USB-stick aansluiten en gebruiken. Dit doe je via een speciale connector. Deze gaat in de laadpoort van je telefoon. Aan de andere kant is een opening voor de USB-stick.
 
Voor een iPhone is zo’n connector niet nodig. Apple werkt namelijk met een eigen methode: lightning. De USB-sticks voor iPhones en iPads hebben daarom geen gewone USB-uitgang, maar een lightning-uitgang. Deze kun je direct aansluiten op het Apple-toestel.
 
Soms heb je wel een app nodig om de bestanden te kunnen kopieren. Op Android kan dit met ES File Transfer. Op een iPhone of iPad doe je dit met de app van de fabrikant van de stick.

Werken vanuit de cloud
Een andere manier om meer te kunnen opslaan is de cloud. Met de cloud heb je overal toegang tot jouw bestanden. Voorbeelden van clouddiensten zijn bijvoorbeeld OneDrive van Microsoft, Google Drive, iCloud van Apple en Dropbox. Al deze diensten zijn gratis, maar voor meer opslagruimte moet betaald worden.
 
Denk er wel om dat je niet de apps van deze diensten downloadt, maar bestanden vanuit de webpagina van de dienst benadert. Dan komen niet alle bestanden direct op het toestel terecht. Dat gebeurt wel als je de apps downloadt en synchronisatie aanzet.

Voor als je een nieuwe telefoon gaat kopen
Tot slot: mocht je gaan shoppen voor een nieuwe telefoon, kijk dan meteen al naar de opslagruimte. Over het algemeen is 16 gigabyte een mooi begin om apps, foto’s en video’s op te kunnen slaan.
 
Tegenwoordig kiezen veel smartphonegebruikers voor een telefoon met een camera van hoge kwaliteit. Logisch, want iedereen wil prachtige plaatjes kunnen schieten, maar dat kent ook een nadeel: de bestanden worden groter. Daardoor raakt de opslag sneller vol. Kies daarom bij een nieuwe smartphone met een kwalitatief goede camera voor meer opslagruimte. Meestal begint dit bij 32 gigabyte.