4 manieren waarop de overheid Nederland veiliger maakt via de smartphone

woensdag 10 mei 2017 blog ‘Veiligheid begint bij jezelf’, wordt vaak gezegd. Toch helpt de overheid ook een aardig handje mee. Waar het vroeger vooral bleef bij campagnes op televisie, worden nu bruikbare apps en diensten voor op de smartphone uitgebracht. Op welke digitale manieren maakt de overheid ons land eigenlijk veiliger? AMBER Alert
Eén van de eerste apps die de overheid inzette om Nederland een stukje veiliger te maken, was er eentje om vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen. Deze app is inmiddels een fenomeen in ons land. Vraag op straat of iemand weet wat ‘AMBER Alert’ is en de kans is groot dat je het juiste antwoord krijgt.
 
‘AMBER’ is afgeleid van Amber Hagerman, een meisje dat in 1996 vermist raakte in Amerika. Haar naam werd een afkorting voor: ‘America’s Missing: Broadcast Emergency Response’. In ons land verstuurt de Nederlandse politie oproepen via de app, sociale media, sms en e-mail. Zelfs OV-bedrijven en televisieprogramma’s doen mee aan de opsporing van vermiste kinderen via een AMBER Alert.
 
In Nederland hebben zo’n 2,8 miljoen Nederlanders zich ingeschreven voor de alerts. Doordat de berichten ook worden getoond op televisie, grote schermen langs de snelweg en in winkelcentra worden er maar liefst 12 miljoen bereikt. Sinds de invoering, bijna tien jaar geleden, is het ingezet voor 980 vermissingszaken. In 75 procent van de zaken werd het kind gevonden dankzij een tip via het AMBER Alert.

Burgernet
Afgeleid van het AMBER Alert, kwam de Nederlandse overheid nog met een extra, eigen dienst. Met deze dienst moet criminaliteit tegen worden gegaan. Het is een netwerk van burgers dat de politie een steuntje in de rug geeft. Ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders maken gebruik van de app, krijgen een sms’je of ontvangen een gesproken bericht van Burgernet.
 
In de oproepen vraagt de politie uit te kijken naar voortvluchtige verdachten en vermiste personen. Als de politie vastloopt in een zaak, kan de politie ook een bericht sturen naar personen die zich specifiek in een bepaald gebied hebben begeven. 
 
NL Alert
We hopen het nooit nodig te hebben, maar als er echt nood aan de man is, is NL Alert er voor iedere Nederlander. Dit is het vervangende systeem voor het luchtalarm. Bij levensgevaarlijke situaties en calamiteiten wordt er een tekstbericht gestuurd naar iedere mobiele telefoon in de directe omgeving.
 
Voor NL Alert heb je geen app nodig. De tekstberichten komen binnen via de normale zendmasten. De overheid gebruikt daar een ander kanaal voor dan voor gewone sms’jes. Op die manier werkt de dienst ook als het normale netwerk overbelast is.
 
Een bericht kan er zo uitzien: ‘NL-Alert 02-05-2017 14:49: explosiegevaar chemiepark. Verlaat direct gebied binnen straal 500 mtr.’ Om zeker te weten dat de dienst werkt, wordt het halfjaarlijks getest. Check of jouw telefoon correct is ingesteld en hoe je je telefoon eventueel wel op de juiste manier instelt.

Echt of Vals
Bang met vals geld in aanraking te komen? De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daar een app voor bedacht: ‘Echt of Vals’. Daarmee kun je eurobiljetten digitaal controleren op echtheid. Het is vrij simpel: je scant een eurobiljet nauwkeurig via de camera van de telefoon en de app herkent of een biljet echt of vals is.
 
De app is inmiddels beschikbaar voor de Apple iPhone en voor Android-toestellen. De Nederlandsche Bank kan de app niet voor alle smartphones uitbrengen omdat een camera van tenminste 12 megapixels benodigd is. Anders kan de app het biljet niet nauwkeurig genoeg analyseren. 
 
In 2015 werden zo’n 48.700 valse biljetten onderschept bij controles. Volgens DNB is de kans heel klein dat je een vals biljet in handen krijgt, maar toch is het goed om altijd en overal het biljet te kunnen controleren.