Zo neem je de beste foto's met de smartphone

woensdag 11 mei 2016 blog Vandaag de dag hebben de betere smartphones een goede camera. Sommige smartphones hebben zelfs zo’n goede camera dat een compact camera overbodig is. Handig, want de meeste mensen nemen hun spiegelreflexcamera niet altijd mee. De telefoon is vaak een prima vervanger. Wij zetten een paar tips op een rijtje. Telefoon stil houden
Het begint allemaal met het goed vasthouden van de smartphone. Zorg er voor dat je niet te veel trilt. Misschien is het makkelijk om een foto te maken terwijl een wandeling maakt, maar dat valt snel terug te zien in de foto; de foto wordt onscherp. Houd de smartphone daarom met twee handen vast. De telefoon kan het beste dicht bij het lichaam gehouden worden. Voor meer stabiliteit houd je jouw elleboog en bovenarm in hoek van ongeveer 45 graden.
 
Foto genomen? Wacht dan nog even, want het kan zijn dat de foto nog niet verwerkt is. De camera neemt de foto dan nog. Pas als de foto in beeld verschijnt, weet je zeker dat deze gelukt is.

Licht
Voor een normale camera geldt dat de kans op een mooie foto groter wordt bij goed licht en dat geldt nog meer bij smartphones. Overdag in de zomer zul je betere foto’s maken dan ‘s avonds en in de winter. De meeste camera’s gaan namelijk niet erg goed om met donkere omstandigheden; er verschijnt ruis op het beeld.
 
De beste momenten om te fotograferen zijn s’ ochtends als de zon net op is, of aan het eind van de dag vlak voordat de zon ondergaat. Door op de smartphone HDR in te schakelen haal je het maximale uit het licht; meerdere foto’s worden dan gecombineerd.

Digitaal zoomen
Op de meeste smartphones is er een mogelijkheid om digitaal te zoomen. Voor de echt mooie kiekjes kun je deze functie beter links laten liggen. Volgens fotografen is digitaal zoomen niets anders dan een uitsnede van de foto maken en deze compleet opblazen. Je kunt beter een stap dichter bij een object gaan staan dan in te zoomen. Digitale zoom is namelijk funest voor de beeldkwaliteit.

Nabewerken
De standaard camera app op de smartphone is eenvoudig te gebruiken, maar er zijn ook een aantal professionelere apps. Vooral als het op nabewerken aankomt is er een groot aanbod. Snapseed van Google is een door veel professionele fotografen gebruikte app. Datzelfde geldt voor PS Express van Adobe. Het is Photoshop, maar dan speciaal voor de telefoon. Als je een foto met matig beeldkwaliteit hebt kan een nabewerkingsapp veel verhullen.
Voor de gevorderde: statieven en opzetlensjes
Wie echt gevorderd is in het fotograferen met een smartphone kan zijn of haar fotografie naar een nieuw niveau brengen met statieven en opzetlensjes. Een statief is heel handig om alle cameratrillingen te voorkomen. Met een opzetlensje krijg je een hele andere kijk op de wereld.
 
Zo zijn er voor een paar euro macro-lensjes te koop, waarmee je bijvoorbeeld de natuur kunt fotograferen. En wat te denken van de klassieke fish eye? Goed om te weten: de beeldkwaliteit gaat niet omhoog met een opzetlensje; in feite zet je de ingebouwde camera alleen een bril op.

Neem een microfiber doekje mee
Bij een grote camera zijn we gewend de lens even goed schoon te maken. Bij een mobiel toestel is de lens vaak een ondergeschoven kindje. We zitten er met onze vingers aan en stoppen het toestel zo weer in onze broekzak. Daardoor kunnen rare lichteffecten voor komen.
 
Daarom is het aan te raden een microfiber doekje mee te nemen als je foto’s gaat schieten. Door de lens even goed schoon te maken met zo’n doekje verbeter je de kwaliteit van de foto’s drastisch.
 
Ga je selfies maken? Lees dan onze blog over de ultieme selfie.