Professionele foto's maken met je smartphone, zo doe je dat

17 Oktober 2018

Zie je die mooie foto’s op Instagram ook zo vaak voorbij komen? Hoe doen anderen dat toch? Ze lijken wel professioneel fotografen. Youfone weet hun geheimen. Je leert welke instellingen precies waarvoor zijn. De ‘ISO-waarde’ is eindelijk geen tovenarij meer en we doen ook uit de doeken welke telefoons de beste camera’s hebben.

Megapixels en lens
De twee belangrijkste ingrediënten voor een goede smartphonecamera zijn het aantal megapixels en de lens. Hoe meer pixels, hoe meer details op de foto. De camera legt meer van de omgeving vast. Een megapixel staat voor een miljoen pixels. Het aantal megapixels is dus best belangrijk, maar het is niet zo dat de smartphone met de meeste megapixels ook meteen de beste camera heeft.

De lens is namelijk ook erg belangrijk. Die zorgt ervoor dat een foto scherp is. Een smartphonecamera met veel megapixels en een matige lens levert meestal geen goede foto’s. Dat geldt andersom ook: aan een goede lens heb je weinig als de pixels niet verwerkt kunnen worden. Voldoet de telefoon aan beide voorwaarden, dan zou je semi-professionele foto’s kunnen maken.

De beste smartphone camera’s
Als we kijken naar de reviews op de website DxOMark, zien we een top vijf als het gaat om smartphone camera’s. Deze website geeft de camera van een telefoon een aantal punten. Uit de reviews blijkt dat de Huawei H20 Pro de beste smartphone camera heeft. Daarna volgt de Huawei P20 en daarna de Samsung Galaxy S9 Plus. Pas daarna volgen de Google Pixel 2 en de iPhone X sluit de top vijf af.

Sluitertijd
Heb je een goede smartphonecamera? Dan kunnen we beginnen met instellen. De sluitertijd is een goede instelling om mee te beginnen. Daarvoor is het goed om je te realiseren dat een foto maken niets meer is dan het tijdelijk belichten van de camerasensor. Het beeld dat de sensor opvangt, is de foto. Met de sluitertijd kun je instellen hoe lang de sensor belicht wordt.

Gebruik je een korte sluitertijd? Dan krijg je scherpe foto’s. Een te korte sluitertijd is niet goed, dan kan de foto  onderbelicht raken. Een lange sluitertijd zorgt ervoor dat een foto sneller onscherp is, omdat de camera langer bezig is met het maken van een foto. De kans is dan groot dat je net de camera beweegt. Een lange sluitertijd is vooral handig in het donker, in een rustige omgeving.

Diafragma
Het diafragma is de grootte van de lensopening. Met het diafragma kun je aangeven hoeveel licht de camerasensor mag opvangen. Hoe groter je de lensopening maakt, des te betere foto’s maak je in het donker. Er wordt namelijk extra veel licht binnengelaten. Telefoons met een goede sensor verwerken deze mix tot een realistische, heldere foto. Het nadeel van het diafragma is dat je dit maar bij een paar bij een paar telefoons kunt aanpassen.

ISO-waarde
Met de ISO-waarde bepaal je de lichtgevoeligheid van de camera. Je geeft aan hoeveel licht de camera kan verdragen. Op die manier kun je in de felle zon toch nog een mooie foto maken. Je kiest dan voor een lage ISO-waarde. Je kunt het best een wat hogere ISO-waarde gebruiken als het wat donkerder is. Op die manier vangt de smartphonecamera wat meer licht op. Zo maak je een mooie foto in iedere omstandigheid.

Flitser
Algemeen bekend: in het donker maak je een betere foto met een flitser. Daarvoor moet je wel op voldoende afstand staan, want anders kan de foto overbelicht raken. Op ongeveer iedere smartphone is het mogelijk de flitser zelf in- en uit te schakelen.

Is je foto overbelicht? Dan kun je HDR (High Dynamic Range) gebruiken. Daarmee geef je zowel zeer donkere als zeer heldere delen van een foto goed weer. Een foto met HDR aan, ziet er vaak veel beter uit dan een foto met HDR uit.