Zo luister je gratis muziek op je smartphone

woensdag 4 januari 2017 blog Gratis muziek luisteren, dat wil iedereen wel! Geen gedoe met abonnementen, geen hoge kosten, niet hoeven verbinden met het internet en toch je favoriete artiest op je oordopjes. Youfone heeft een paar manieren bedacht waarop je toch muziek kunt luisteren, zonder daarvoor aan dure abonnementen vast te zitten. Al deze diensten zijn namelijk gratis! Soundcloud
Soundcloud is een verzamelplek voor muziek aan het worden. Was het vroeger alleen een plaats waar je je muziek of podcast kon uploaden, is het tegenwoordig een plaats waar ook gerenommeerde artiesten komen. De kans is dus groot dat jouw favoriete liedje van dit moment erop staat.
 
Het platform werkt nog hard aan ontwikkelingen. Zo zijn er bijvoorbeeld streams gekomen (een soort radiostations), geeft de app suggesties voor tracks die je echt moet horen, zijn er hitlijsten gekomen en is het ook mogelijk om offline te luisteren.

TuneIn
Tracks luisteren is leuk, maar soms maakt een presentator het geheel net even leuker. Daarom blijven veel mensen alsnog radio luisteren. Met TuneIn maak je je nooit meer druk over het ontvangst of over frequenties: je kunt namelijk via het internet luisteren.
 
De applicatie bevat duizenden streams en (internet) radiostations. Sinds een tijdje is het ook mogelijk een account aan te maken en elkaars voorkeur te zien. Leuk, al die gratis muziek, maar eigenlijk is het ook gewoon een sociaal netwerk.

Earbits
Earbits is een bijzonder project. Je hoort er namelijk muziek die nergens anders te horen valt. Of je nu op zoek bent naar een kleine of een grote band, en of je een band nu op een groot festival of in de kroeg hebt gezien; het staat er waarschijnlijk op. Kleine bandjes kunnen hun creaties uploaden, samen met een website of een nieuwsbrief. Zo ontdek je nog eens nieuwe muziek!

YouTube
YouTube is misschien wel de populairste manier om liedjes te luisteren. Met de komst van VEVO 2009 zijn er fors meer tracks en nieuwe artiesten te vinden. Het is echt de plaats om gratis muziek te luisteren.
 
Maak een eigen afspeellijst, speel deze af via de YouTube-applicatie en het is net alsof je naar een zelf samengesteld radiostationnetje luistert. Talloze apps in de Play Store helpen je voor het filteren op muziek. Zo vind je nog makkelijker nieuwe muziek op deze app.

DAB+
Het heeft even geduurd, maar sinds dit jaar is er een smartphone met een DAB+-ontvanger. DAB+ wordt de nieuwe standaard voor radio, de opvolger van FM. Het is digitale radio, wat inhoudt dat je geen gebruik meer hoeft te maken van je oude radio. Met DAB kun je genieten van een groter aanbod aan zenders en ontvang je extra informatie.
 
Ook fijn: waarschijnlijk kun je in de toekomst reclame wegfilteren. Vergelijk het maar met digitale televisie. Daarbij spoel je moeiteloos vooruit en terug. Dat kan straks waarschijnlijk ook bij DAB+. Mocht jouw telefoon geen DAB+ ondersteunen, dan kun je altijd nog TuneIn gebruiken en gebruikmaken van je mobiele databundel.

Muziek op je telefoon zetten
Tot slot nog een optie: zet je muziek van bijvoorbeeld iTunes op je telefoon. Op een iPhone kan dit heel eenvoudig met iTunes. Voor het bijwerken van je muziekbibliotheek op de computer met je Android-toestel kun je Google Play Music (of Google Music Manager) gebruiken. 
 
Op een Android-telefoon is het ook een optie om in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac) jouw telefoon aan te klikken en de muziek naar het mapje ‘Music’ te slepen. De muziek is dan toegevoegd en valt nu ook offline te beluisteren. Dan komt je draadloze headset nog goed van pas!