Vijf gratis clouddiensten voor je telefoon

woensdag 11 januari 2017 blog We hebben allemaal een smartphone en vaak ook nog een laptop, tablet of computer. Misschien heb je ze wel alle vier. Dan is het handig dat al je bestanden overal bereikbaar zijn. Je kunt je bestanden opslaan bij zogenaamde ‘clouddiensten’, zodat je ze overal kunt bereiken. Daarnaast is het ook handig als back-up. Gebeurt een keer iets met jouw computer, tablet, smartphone of laptop, staan je bestanden nog ergens opgeslagen. Dropbox
De eerste dienst in onze top vijf is misschien wel de bekendste aanbieder van clouddiensten: Dropbox. Bij deze populaire dienst kun je foto’s, video’s, documenten en muziek in de cloud opslaan. Het handige van Dropbox is dat het op veel systemen te gebruiken is: op Windows, Mac, Linux, Android, Blackberry en Kindle Fire.
 
Dropbox is gratis, als 2 gigabyte aan opslag genoeg voor je is. Wie meer wil, zal de portemonnee moeten trekken. Er zijn verschillende abonnees beschikbaar, variërend van een tientje per maand, tot een zakelijk abonnement voor 795 dollar per jaar.

Google Drive
Misschien ken je Google Docs nog van lang geleden. Dat heet nu Google Drive, zodat duidelijk is dat het werkt als een soort online hardeschijf, waar allerlei bestanden zijn op te slaan. Je krijgt van Google 15 gigabyte aan gratis opslagruimte. Bedrijven krijgen meer opslag: 16 terabyte. Dat is overigens niet gratis.
 
Het nadeel van Google is dat het bedrijf graag veel van haar gebruikers wil weten. Zo worden bestanden doorzocht om gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Als je dus erg op je privacy gesteld bent, kun je beter een andere keuze maken. Groot voordeel is dan wel weer dat het erg goed en snel werkt.

One Drive
Heb je een Microsoft-account? Dan heb je ook een account voor OneDrive. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je een Xbox hebt, Skype gebruikt, een Windows Phone hebt, of via Outlook mailt. Al deze diensten staan direct aan elkaar gekoppeld.
 
Met de dienst kun je, net als bij de twee vorige diensten, bestanden delen, mappen synchroniseren en een back-up maken. Alle bestanden en foto’s worden automatisch opgeslagen als je werkt met Windows Phone of met een Windows tablet. Gebruikers van de dienst krijgen gratis 7 gigabyte aan opslagruimte. Eerlijk is eerlijk: uitbreiden is best prijzig; je betaalt zo 74 euro als je 200 gigabyte extra wilt.

Copy
Iets onbekender is de dienst Copy. Daarmee heb je overal toegang tot je bestanden. Ben je op het werk aan een bestand begonnen en wil je het thuis nog afmaken? Of juist andersom? Met Copy hoef je daar niets voor te doen. De applicatie synchroniseert bestanden automatisch tussen computers en mobiele apparaten. Op die manier heb je altijd al je bestanden bij de hand. De dienst is beschikbaar voor Android, iOS, Mac, Windows en Linux. 
 
Bij aanmelding ontvangt de nieuwe gebruiker 15 gigabyte opslagruimte. Er zijn ook abonnementen, die oplopen tot 795 dollar per jaar. Dat is alleen voor bedrijven met 10 tot 30 gebruikers. Het fijne van deze dienst is dat je zelf je opslagruimte kunt uitbreiden. Als een vriend via jouw link zich aanmeldt, krijg je 5 gigabyte opslagruimte cadeau.

Mega
Van een bedrijf dat zichzelf ‘The Privacy Company’ noemt mogen we natuurlijk heel wat verwachten. Deze clouddienst heeft de privacy, naar eigen zeggen, hoog in het vaandel staan. Er wordt bijvoorbeeld een speciale versleuteling gebruikt om bestanden veilig op te slaan. Het is mogelijk om bestanden en mappen te delen met contacten en direct updates te bekijken. Dat kan met de mobiele app en met de browser.
 
MEGA is nogal vrijgevig met de opslagruimte: je krijgt meteen 50 gigabyte cadeau. Als je daar nog niet genoeg aan hebt, kun je een Pro-abonnement afnemen. Je krijgt dan tot 4 gigabyte opslagruimte.