Feiten en fabels over smartphones

vrijdag 10 juni 2016 blog Over de smartphone kunnen we uren discussiëren. Niet alleen over wat nu de beste, mooiste of snelste is, maar ook over wat de waarheid is over de batterij. En wat te denken van de discussie over de schadelijkheid van straling? We zetten een paar veel voorkomende feiten en fabels op een rij. Fabel: je kunt de telefoon ‘doorladen’
Veel mensen denken dat het noodzakelijk is om de telefoon los te koppelen voordat deze 100% is opgeladen. Anders zou de telefoon kunnen ‘doorladen’, wat slecht zou zijn voor de accu. Vroeger was dat inderdaad zo, maar tegenwoordig zijn smartphone’s zo slim dat ze de stroomtoevoer afsluiten wanneer de batterij voor 100% is opgeladen.
 
Waar je wel mee moet oppassen, is met de lader zelf: die beschikt niet altijd over een automatische stop als de accu volledig geladen is. De kans is groot dat de lader warm wordt, waardoor een smartphone inderdaad beschadigd kan raken. 

Feit: de smartphone moet vaker opgeladen worden
Het is een feit dat de smartphone veel vaker moet worden opgeladen dan vroeger. De meeste smartphonegebruikers nemen dan ook een tweede oplader mee naar het werk. Hoe kan het nu dat de batterijen het vroeger veel langer volhielden dan tegenwoordig?
 
Dat komt vooral doordat oude telefoons vroeger minder functies hadden. Ze hadden geen groot scherm dat verlicht moest worden en de telefoon was ook niet constant met het internet verbonden. Tegenwoordig haalt een smartphone de hele dag nieuwe gegevens op. Dat is een intensief klusje, waardoor de batterij sneller leegloopt.

Fabel: voor het slapen gaan op de smartphone werken is niet goed voor je slaap
Het stond in alle kranten en de journaals berichtten er ook over: het blauwe licht van een smartphone zorgt ervoor dat je niet goed kunt slapen. In theorie zou dat betekenen dat iedereen die voor het slapen gaan een paar minuten op de smartphone kijkt niet goed kan slapen. We hebben de onderzoeken er op na geslagen en er is geen enkel onderzoek dat dit bevestigt.
 
Wel is het zo dat mensen die vaak in bed met de smartphone bezig zijn, slecht slapen. Het blauwe licht zorgt namelijk wel voor afbraak van het stofje melatonine. Dat is een slaaphormoon dat er voor zorgt dat je snel inslaapt. Kortom, af en toe de telefoon even wegleggen zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Feit: er zijn net zo veel smartphones als tandenborstels
Technologie-expert Evan Benedict, van investeerder Adreessen Horowitz, concludeert dat de smartphone ‘de wereld opeet’. Daarmee bedoelt hij dat er binnenkort meer smartphones dan mensen zijn. In 2020 zullen er volgens hem zo’n vier miljard mensen online zijn en zij zullen allemaal een smartphone hebben.
 
Evan Benedict deed tijdens een presentatie een bijzondere ontdekking: we moeten de markt voor smartphones vergelijken met de markt voor tandenborstels. Volgens Benedict zijn er namelijk net zo veel smartphones als tandenborstels.

Fabel: de smartphone föhnen helpt tegen waterschade
Is de telefoon in het water gevallen? Dan is het een heel slecht idee om deze te föhnen. Inderdaad, de onderdelen in de smartphone zijn zo sneller droog, maar de elektronica is ook heel gevoelig. Door de onderdelen te föhnen kan een sterke reactie ontstaan. Elektronica kan namelijk niet goed tegen warmte. Het materiaal kan uitzetten, waardoor het water door de hele smartphone stroomt. Zelfs de moeilijkst bereikbare plekken krijgen dan met waterschade te maken.

Feit: er wordt meer geWhatsAppt dan gesms’t
SMS’en, doet iemand dat nog? Genoeg mensen WhatsAppen nog. In 2014 werden nog zo’n 20 miljard berichten wereldwijd verzonden. Inmiddels zijn we op het punt dat meer mensen appjes dan sms’jes sturen. Wereldwijd zijn er in 2014 namelijk zo’n 30 miljard WhatsAppjes verstuurd. Gelukkig kun je bij Youfone zowel kiezen voor een grote sms-bundel als een grote internetbundel.