Deze irritante ringtones hoor je gelukkig nooit meer

woensdag 28 december 2016 blog Tien jaar geleden waren we er helemaal gek van: ringtones. Hoe langer de beltoon in je hoofd zat, hoe beter het was. Het kon niet irritant genoeg, leek het wel. Welke ringtones herinneren we ons eigenlijk nog? En welke was je misschien al vergeten maar heb je straks gewoon weer in je hoofd zitten? Crazy Frog
Onmogelijk dat je de Crazy Frog bent vergeten. Deze irritante kikker zat op een brommer te schreeuwen en te krijsen. Je kon ‘m honderden keren per dag horen. We geven het toe: het was best grappig, maar doordat iedereen ‘m had, waren we er na een tijdje wel op uitgekeken.

Het melodietje was trouwens gebaseerd op ‘Axel F’, van de Duitse muzikant Harold Faltermeyer. Die heeft er een vermogen aan verdiend. Tot op de dag van vandaag verdient ‘ie nog aan de Crazy Frog.

Het kuikentje
Aww, wat was ‘ie lief he? Het zielige kuikentje Sweetie. Met z’n grote oogjes zong hij pruilend een liedje. In de spotlight, met volle aandacht op jou. Hij deed er ook nog eens een dansje bij.
 
Het muziekje dat er bij hoorde was een ringtone op vele telefoons. Het was van dezelfde fabrikant als de Crazy Frog. Kennelijk echt de koning van de irritante beltonen.

Schnappi
Schni schna schnappi, schnappi schnappi schnap! Niemand weet hoe deze krokodil zo populair kon worden, maar wat waren we er gek van. Het liedje zat met gemak een halve dag in je hoofd. 
 
Schnappi zat oorspronkelijk in het Duitse kindertelevisieprogramma ‘Die Sendung mit der Maus’, met titelmuziek van Iris Gruttmann. Het nichtje van Gruttmann was destijds vijf jaar en zong het liedje in. Uiteindelijk werd het een hit in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland. Niet alleen in de hitparade, maar dus ook op onze telefoons.

Snuffie Bunny
Met Snuffie Bunny zitten we echt met een dilemma. Nu we ‘m terugzien vinden we Snuffie Bunny eigenlijk wel weer heel schattig. Grote oogjes, wortel op schoot en die songtekst is hartverwarmend. Knuffel, knuffel, knuffel! Sterrenkijkend, vragend om aandacht. Wie kon nu een hekel hebben aan Snuffie Bunny?
 
Eigenlijk waren best wat mensen dit konijntje snel zat. In 2008 werd de ringtone voor het eerst uitgebracht en een jaar later was Snuffie Bunny wel weer aardig in zijn hol gekropen.

Meisje met de prei
‘Het meisje met de prei’ moeten we waarschijnlijk even uitleggen. Het was een meisje dat in een videoclip met een prei stond te zwaaien, maar dat is ook de enige reden waarom we het zo noemden.
 
Eigenlijk is het meisje met de prei een filmpje uit Japan, dat eind 2006 tot een grote groep uitgroeide. De Finse groep Loituma nam dit volksliedje met de titel ‘Ievan Polkka’ op. In Japan werd een videoclip met Orihime Inoue, een personage uit de anime Bleach, erbij gemonteerd. Leuk om te weten: de prei is eigenlijk geen prei, maar een negi, een hele gangbare groente in Japan.

De lachende baby
Het lijkt wel alsof we in het vorige decennium geen enkele schaamte kenden. Toen kon je gewoon op kantoor komen met het geluid van een lachende baby. Laten we je meenemen naar een flashback: je staat in de rij bij de kassa en ineens hoor je het geluid van een lachende baby. Wat blijkt? Het geluid komt uit de tas van een nette dame die voor je staat.

Mama, mama, mama!
‘Mamaaaa, amma, mamaaaa!’ is, volgens ons, de aller irritantste ringtone ooit gemaakt. Nog erger dan de Crazy Frog, het kuikentje en Schnappi bij elkaar. We snappen nu echt niet meer hoe je dit ooit als ringtone kon nemen. Toch werd hij vroeger heel veel als beltoon gebruikt.
 
Wat gebruik jij nu eigenlijk als beltoon? Misschien moeten we de beltonen van nu ook vereeuwigen. Dan kunnen we er over tien of vijftien jaar ook hard over lachen.