De smartphone van de toekomst

maandag 15 augustus 2016 blog Smartphonefabrikanten presenteren meestal jaarlijks een nieuwe telefoon. We staan iedere keer weer versteld van wat er mogelijk wordt met een mobiele telefoon. De fabrikanten zijn nog lang niet klaar met het ontwerpen van de beste telefoon ter wereld. Ze hebben continu nieuwe ideeën. We zetten een paar van deze nieuwe ideeën op een rijtje. Een dubbele camera
De meeste smartphones zijn nu nog voorzien van één camera, maar in de toekomst zullen dit er waarschijnlijk twee worden. Een paar fabrikanten experimenteren al met twee camera’s. Waarom zou je een smartphone met twee camera’s willen?
 
Het idee van twee camera’s is dat de telefoon dan meer licht kan opvangen. Hoe meer licht een foto krijgt, hoe rijker de kleuren en hoe scherper de foto is. Daarnaast helpt het om de voor- en achtergrond van elkaar te onderscheiden. Eigenlijk worden er twee foto’s samengevoegd, wat moet leiden tot een beter eindresultaat

Projecteren
Vorig jaar kwam een smartphone uit die het toetsenbord projecteerde. Het is aanraakgevoelig, waardoor je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld een enorm toetsenbord. Daarnaast zijn er al fabrikanten die van plan zijn om een soort beamer te bouwen binnen een smartphone.
 
Projecteren is dus helemaal in. Nooit meer een telefoon aansluiten op een apart apparaat, maar echt alles-in-één.

Hologrammen
In het verlengde van projecteren: hologrammen. Als smartphonefabrikanten projecties gaan combineren met 3D-technieken, zouden er maar zo eens hologrammen uit het toestel kunnen komen. Dan kun je jouw vakantiekiekjes echt tot leven laten komen. Of je krijgt een liveoptreden van je favoriete artiest. Of je kunt opeens echt op zoek gaan naar kleine monstertjes in de woonkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De smartphone als portemonnee
Het is al mogelijk om contactloos te betalen en misschien vervangt de smartphone in de toekomst de portemonnee wel helemaal. We hebben soms wel tientallen pasjes in de portemonnee en die kunnen straks allemaal gedigitaliseerd worden. Je slaat je pasje dan zo op in bijvoorbeeld Apple Wallet.
 
Mobiele providers, smartphonefabrikanten en vervoersbedrijven werken al samen om het mogelijk te maken dat reizigers digitaal kunnen inchecken. Zo houd je bijvoorbeeld je smartphone voor een incheckpaal als je met de trein gaat. Bij sommige vliegmaatschappijen (waaronder KLM) is het zelfs al mogelijk om digitaal in te checken en de smartphone als bewijs te gebruiken.

Zelf je smartphone samenstellen
Het lijkt nu nog ver weg, maar in de toekomst wordt het echt mogelijk om zelf de smartphone samen te stellen. Een Nederlandse kwam op het idee van een ‘modulaire smartphone’. De gebruiker bepaalt zelf welke eigenschappen hij of zij belangrijk vindt en welke hij niet per se op zijn of haar telefoon hoeft te hebben. Dat scheelt kosten, het is beter voor het milieu en het verlengt de duur van de smartphone.
 
Smartphonefabrikant Motorola vond dat zo’n goed idee, dat het een samenwerking met de Nederlander aanging om het project echt van de grond te krijgen. In de toekomst kiest de gebruiker dus zelf hoe de smartphone eruit ziet en wat deze kan.

Afstandsbediening
Vechten om de afstandsbediening? Dat wordt in de toekomst vechten om de smartphone. Dankzij het ‘internet of things’ zijn allerlei apparaten straks met elkaar verbonden. De telefoon werkt dan als een soort afstandsbediening. Super handig om de garagedeur te openen of de planten automatisch water te geven.
 
We zien vandaag de dag al een paar apparaten die zo werken. Denk maar aan op afstand bestuurbaar licht, slimme thermostaten et cetera.

5G
Naar verwachting kunnen we in 2025 5G gebruiken. Dit wordt dan de opvolger van de huidige 4G-verbinding. Met 5G kunnen altijd en overal met alles verbonden zijn. De snelheid loopt dan zelf op tot een gigabyte per seconde. Dat houdt in dat het nog geen twee minuten zal duren om een volledige HD-film in te laden.

Nooit meer een bril?
Tot slot goed nieuws voor wie geen bril meer wil dragen. Over ongeveer tien jaar moet het mogelijk zijn om altijd het beeldscherm te kunnen zijn, ongeacht hoe goed of slecht de ogen zijn. De schermresolutie past zich dan automatisch aan de ogen van de gebruiker aan.
 
Onderzoekers van het MIT legden een plastic filter over het beeldscherm. Daarin zaten piepkleine gaatjes, die gemanipuleerd werden. Pixels werden zo aangepast op de oogafwijking.