Nostalgische spelletjes op de smartphone

maandag 13 juni 2016 blog Als je van voor de nineties bent, denk je vast wel eens met weemoed terug aan Pac-Man of aan Sonic The Hedgehog. Zou het niet fantastisch zijn als deze spelletjes weer te spelen waren? Dan hebben we goed nieuws: het kan! Veel klassieke games van vroeger zijn namelijk uitgekomen als app. Als je van voor de nineties bent, denk je vast wel eens met weemoed terug aan Pac-Man of aan Sonic The Hedgehog. Zou het niet fantastisch zijn als deze spelletjes weer te spelen waren? Dan hebben we goed nieuws: het kan! Veel klassieke games van vroeger zijn namelijk uitgekomen als app.
 
Pac-Man
We noemden hem al even: Pac-Man. Dit was toch echt wel het spel der spellen. Zonder Pac-Man is het leven toch een stuk minder leuk. Voor wie is vergeten hoe het ook al weer werkte: de speler is een smiley die zoveel mogelijk punten moet opeten. Ondertussen wordt hij of zij opgejaagd door monsters. Hebben de monsters de speler te pakken? Dan is het spel over.
 
Natuurlijk rent de speler ook in de app door een doolhof. Daardoor is het spelletje óf erg leuk om te spelen, óf het is erg frustrerend. Denk aan al die uren speelplezier. Het is allemaal weer terug in 2016. Het beste nieuws: de app is helemaal gratis te downloaden, zowel voor iOS als Android.

Sonic het egeltje
Wie herinnert zich het kleine blauwe stampertje Sonic nog? Hij rent als een gek door verschillende omgevingen. Probeer over water te springen, door landschappen te rennen en zo veel mogelijk punten te scoren.
 
Sonic is in het Engels ‘Sonic The Hedgehog’ en zo heet de app dan ook in de App Store en Google Play.

Rollercoaster Tycoon
Rollercoaster Tycoon was ook zo’n fantastisch spel. Spelers moesten er hele pretparken in bouwen en draaiende houden! Als app is het net zo verslavend als het ouderwetse spel. Maak gigantische achtbanen met onmogelijke bochten. Haal een boompje weg, zet een graafmachine neer en bereid het park uit; we worden er weer helemaal blij van!
 
Eerlijk is eerlijk: grafisch is het niet echt een hoogstaand spel, maar het is toch erg vermakelijk. Het spel kost in de app stores nog geen 5 euro. Toch staat het garant voor uren speelplezier.

Sim city
“Sim City? Op de website van Youfone? Dat moet een grapje zijn.” Dat is het zeker niet. De Sims komen weer terug op de smartphone en tablet. Helaas is het klassieke Sim City 200 echt verleden tijd, maar Sim City BuildIt is wel beschikbaar. Perfect voor wie nog een keer het gevoel wil ervaren van het burgemeestertje spelen.
 
Voor de prijs hoef je het niet te laten, want het is helemaal gratis. Het is mogelijk het spel uit te breiden aan de hand van in-app aankopen. Dat kost wel geld.
 
Commander Keen
Commander Keen heeft in 2016 een nieuwe naam gekregen, namelijk ‘Commander Genius’. Het brengt je echt meteen weer terug naar de jaren ‘90. Commander Keen loopt door doolhoven en komt ondertussen slangen en andere gevaarlijke wezens tegen. Hij manoeuvreert zich door donkere gangen en moet onmogelijke sprongen maken.
 
Het spel is gratis te downloaden voor Android en iOS. Er zijn verschillende ‘episodes’ verkrijgbaar, net als bij het ouderwetse spel. Het is alleen wel even wennen dat het nu met het scherm moet worden gespeeld, in plaats van het toetsenbord.
 
Minecraft
Laten we afsluiten met een niet-zo-nostalgisch spelletje. Maar wel een spel met de grafische vormgeving van een jaren ‘90 spel. Minecraft kwam uit 2011, dus als je net een tiener bent is het toch al een ‘oud’ spel. Grote kans dat je helemaal geen tiener was toen dit uitkwam, maar het geeft wel dezelfde blijdschap als van een kinderspel.
 
In Minecraft bouwt en sloopt de speler de mooiste landschappen en soms zelfs kunstwerken. Het is zo’n simpel spel, dat het zelfs moeiteloos op een tablet of smartphone draait. Veel bouwplezier!