De handigste apps om offline het nieuws te lezen

maandag 25 juli 2016 blog We kennen het allemaal: voordat we vanmorgen de deur uit gingen hebben we het nieuws gezien of de krant gelezen, maar eigenlijk hadden we te weinig tijd om het artikel helemaal uit te lezen. Daar zijn handige oplossingen voor: apps waarmee gebruikers offline het nieuws kunnen lezen. Bij deze apps is het mogelijk online een artikel te vinden en deze offline te bewaren. Pocket
Pocket is al jaren een populaire app om offline het nieuws te lezen. Pocket scant de artikelen die de gebruiker doorzet op inhoud. De app kan zelf uitvinden of het om een video, afbeelding of een artikel gaat. Als het om een artikel gaat, toont de app deze op een strak wit achtergrond. Gebruikers kunnen de app zelf helemaal instellen. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een klassiek lettertype of juist een ronde, moderne variant.
 
De handigste functie is misschien wel het doorsturen van een link. Je kunt een link vanuit Safari e-mailen naar het e-mailadres van Pocket. Doe dit vanaf het e-mailadres waarmee je bent geregistreerd en Pocket zet het artikel meteen klaar in de app. De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Basket

Basket doet eigenlijk precies hetzelfde als Pocket, maar er zijn nog een paar handige aanvullingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om artikelen te organiseren en te doorzoeken. Een artikel kan worden geselecteerd op type: ‘tekst’, ‘video’ of ‘document’, maar gebruikers kunnen de artikelen ook zelf een label geven. Zo worden korte teksten van longreads gescheiden.
 
Wie liever ouderwets in een artikel zoekt, kan dat doen via de zoekbalk. Geef een aantal steekwoorden in en Basket zoekt het juiste nieuwsbericht erbij. Opslaan gaat heel handig via Chrome: tik op ‘Delen’ en kies vervolgens voor ‘Opslaan in Basket’. De app is alleen beschikbaar voor Chrome en Android.

Flyne
Gek van de moderne magazinestyle? Al gebruiker van Flipboard? Dan is Flyne waarschijnlijk de meest geschikte app voor jou. Deze app geeft artikelen met grote afbeeldingen weer in magazinestyle. Je kunt er zelf bronnen aan toevoegen via het menu, maar standaard heeft Flyne al wat populaire feeds voorgeselecteerd. Zo valt er nieuws te lezen in de categorie ‘Design’, ‘Hackers’, ‘Muziek’ en wereldnieuws.
 
Het is ook mogelijk om uit Twitter Lists te importeren. Zo is het mogelijk altijd het laatste nieuws van de favoriete nieuwsbronnen te volgen. Dat is (helaas) wel een betaalde functie. De app is voor de rest helemaal gratis. Het laatste nieuws wordt, als er verbinding is, constant bijgewerkt, zodat je altijd de laatste versie offline kunt lezen. Flyne is beschikbaar voor Android en iOS.

Instapaper
Instapaper is een klassieker als het gaat om het offline lezen van nieuws. Met de app is het eenvoudig om favorieten of bladwijzers aan te maken en later terug te lezen. De applicatie is grotendeels betaald, maar er is ook een gratis versie. In de gratis versie kunnen gebruikers maximaal vijf artikelen toevoegen om offline te lezen.
 
Wie kiest voor de betaalde versie, kan eindeloos artikelen toevoegen en het is zelfs mogelijk tekst om te laten zetten in spraak. Op die manier kan een artikel voorgelezen worden, terwijl je zelf autorijdt of fietst. Extra handig in de betaalde versie: gebruikers kunnen profielen aanmaken en Instapaper als sociaal netwerk gebruiken. Deel wat jij aan het lezen bent of bekijk wat een vriend aan het lezen is. De app is te downloaden voor zowel Android als iOS.

Readability
Vroeger had Readability maar één functie: ervoor zorgen dat gebruikers artikelen offline konden lezen. Al sinds een paar jaar is dat niet meer zo: het is nu een sociaal netwerk. Gebruikers kunnen met elkaar delen wat zij aan het lezen zijn en elkaar artikelen aanraden. 
 
In de app kun je met één veeg artikelen toevoegen, delen, archiveren en verwijderen. Erg handig is ook de optie om zelf het lettertype in te stellen. Zo wordt het lezen nog comfortabeler. Readability is te gebruiken op iOS en Android.