Geschiedenis van de iPhone ringtone

vrijdag 1 juli 2016 blog Iedereen herkent de standaard ringtone van de iPhone, maar voordat deze op de toestellen werd uitgebracht is er een hoop werk aan vooraf gegaan. Inmiddels is de standaardtoon ‘Marimba’ vervangen door ‘Opening’, maar hoe is die ontwikkeling tot stand gekomen? We nemen je terug in de tijd, naar meer dan tien jaar geleden. Motorola en Apple
We nemen je mee naar 2005. De iPhone was nog niet uitgebracht. Sterker: het was een goed bewaard geheim. Steve Jobs, de geestelijk vader van Apple, besluit samen met Motorola een iTunes-telefoon uit te brengen. Dat je het bestaan van dit toestel misschien niet weet, is niet raar: het publiek moest niets hebben van die vreselijke telefoon. Het toestel was namelijk niet functioneel genoeg en het zag er ontzettend ouderwets uit.

Daarom besloot Jobs om alleen nog hardware en software door Apple te laten maken. Het was het begin van een geheim project. Dat het bedrijf uitstekend computers kon maken, was al sinds de jaren ‘70 bekend. Maar een smartphone? Dat was wereldnieuws. Daar ging een heel proces aan vooraf.

Vreselijke ringtone
Tien jaar geleden kenden we maar één ringtone: de standaard ringtone van Nokia. Een doorn in het oog voor Steve Jobs. De ringtonehandel was levendig. Gebruikers betaalden met liefde een paar euro voor een andere beltoon. Jobs had een beter idee. Hij liet iedereen zelf ringtones maken van iTunes-bestanden. Geen piepjes, geen geluidjes van lage kwaliteit, maar muziek van hoge kwaliteit.

Dr. Gerhard Lengeling was destijds in dienst als Senior Director, Software Engineering & Music Applications. Jobs vertelde over het geheime iPhone-project en bestelde 25 standaard ringtones in hoge kwaliteit. Lengeling bedacht ‘Marimba’, vernoemd naar het instrument waarop het ingespeeld was.

De beste beltoon
Dat de Marimba het standaard geluid werd van de iPhone, was geen toeval. Lengeling had uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe mensen luisteren. Hij kwam erachter dat een toon iets klassieks moet hebben, maar ook rijk is in de verhouding van tonen. Het brein moet de toon kunnen herkennen en er moet een actie aan verbond zijn. Je bent meteen alert als de telefoon gaat.

Jobs kreeg de toon te horen en was op slag verliefd op de ringtone. Het was cultureel, eclectisch en het liet meteen horen hoe goed de speakers van de iPhone waren. Het is dan ook geen verrassing dat hij Marimba zelf ook als toon had ingesteld.

Nog jaren op de iPhone
Eerlijk is eerlijk: de meeste gebruikers waren de toon na een paar jaar wel zat. Maar hij was nog vreselijk herkenbaar en we zouden in de war raken als we één van de andere 24 tonen zouden kiezen. De Marimba bleef dan ook nog jaren op het toestel staan. Steve Jobs zelf scheen de toon na een tijdje ook zat te zijn. Hij zette het toestel daarom ook regelmatig op stil.

Na iOS 7
Met de komst van het besturingssysteem iOS 7 kwam een eind aan de populariteit van de Marimba. Apple verwijderde de toon namelijk uit het keuzemenu. Daar kwam een nieuwe toon voor in de plaats, die erg aan de originele toon doet denken: ‘Opening’.

Opening voldoet aan alle ideale kenmerken: het heeft hoge tonen en het is herkenbaar. Niet in de laatste plaats heeft de toon een hoge audiokwaliteit en je hoort de beltoon op geen ander toestel dan de iPhone. Speel het geluid maar eens voor de grap af en zie hoe veel mensen naar hun telefoon grijpen. Het heeft een grote invloed gehad op ons gedrag en op het imago van de iPhone.

Zelf een ringtone maken
Het is nog altijd mogelijk om zelf een ringtone te maken. Dit kun je doen met de app ‘Garageband’. Pingel iets in en klik op het pijltje links bovenin. Kies voor ‘Mijn liedjes’. Vervolgens kun je kiezen voor ‘Opslaan als beltoon’.

Ga naar de instellingen en kies voor ‘Geluiden’ en tik op ‘Beltoon’. Je kunt hier nu jouw zelfgemaakte beltoon kiezen, zoals altijd mogelijk is geweest op de iPhone.