De evolutie van de mobiele telefoon

maandag 4 juli 2016 blog De mobiele telefoon lijkt al een eeuwigheid te bestaan. We kunnen ons geen bestaan zonder smartphone meer voorstellen. Weet je nog wanneer jij jouw eerste mobiele telefoon kocht? Was dat pas dit millennium of was je er al vroeg bij in de jaren ‘80? Youfone duikt de geschiedenisboeken in, op zoek naar de evolutie van de mobiele telefoon. 1983: eerste commerciële mobiele telefoon
Het is inmiddels alweer 33 jaar geleden: de allereerste commerciële mobiele telefoon. Het was een groot, log en vooral lelijk apparaat. De telefoon was maar liefst 30,5 centimeter groot, kon een uur mee in stand-by modus en er kon slechts een paar minuten mee gebeld worden.
 
Pas in 1989 bracht Motorola een wat lichter toestel op de markt: een zogenaamde flip-telefoon. Geen ‘klappertje’, die kwam pas vele jaren later. Een flip-telefoon was een toestel met een klepje. Het was zo modern dat er zelfs een LED display in zat. Op het display was plaats voor wel 8 rode dotmatrix-tekens.
 
1994: de eerste smartphone
Een mobiele telefoon werd pas echt een smartphone in de jaren ‘90. In 1994 kwam de IBM Simon op de markt. Geen lichte telefoon: het woog een halve kilo. In de nineties waren er nog maar weinig andere systemen dan DOS. Deze smartphone was dan ook te besturen met dat systeem. Het had zelfs een uitschuifbare antenne en een touchscreen.
 
Op de IBM Simon kon de gebruiker bellen, sms’en en zelfs spelletjes spelen en e-mailen. Het leek helemaal niet op een iPhone of een Galaxy, maar er werd wel een trend gezet. Tot op de dag van de dag wordt het gedachtegoed van de Simon in ere gehouden.

1996: een telefoon met toetsenbord
Twee jaar na het uitkomen van de IBM Simon, in 1996, kwam het eerste toestel met een toetsenbord uit. Op de Nokia Communicator 9000 werd het typen een stuk makkelijker. Het was vooral een zakelijke telefoon; de Communicator had toegang tot het internet en gebruikers konden van alles organiseren. Het was dus een heuse computer in zakformaat.
 
2001: smartphone met kleurenscherm
Pas in 2001 leerden we de smartphone wat meer kennen zoals deze er vandaag de dag uitziet: met een kleurenscherm. Nokia was de eerste fabrikant die het aandurfde. Daarmee onderscheidde het bedrijf zich van HP, Blackberry en Palm. Deze fabrikanten gebruikten namelijk nog zwart-wit schermen. Nokia kwam zelfs al met een eigen agenda, adressenboek, muziekbibliotheek en schrijf- en rekensoftware.
 
2006: de echte smartphone
Pas tien jaar geleden werd de echte smartphone geboren. Symbian, het besturingssysteem van Nokia, werd wereldleider. Daarom veranderde Nokia ook het uiterlijk van haar telefoons. De lompe, logge telefoons werden voorgoed verleden tijd. De nieuwe telefoon was een smalle zakcomputer die in de hand paste. BlackBerry kwam ook met een handzaam lettertoetsenbord. Vanaf dat moment konden we ‘pingen’. Ping was de voorloper van WhatsApp.
 
2007: de iPhone
In 2007 zette computerfabrikant Apple de wereld op zijn kop: voor het eerst werd er een toestel geïntroduceerd met slechts een enkele knop op de voorkant. Het scherm werd in zijn geheel bediend met de vingers. Revolutionair en een ongekend succes.
 
Het was ook de eerste smartphone waarop je tegelijk muziek kon luisteren en internetten. Sinds de introductie van de iPhone is het smartphonegevecht volop losgebarsten.
 
2008-nu: smartphonegevecht
In 2008 was Google al een jaar bezig met een eigen mobiel besturingssysteem: Android. Eind 2008 werd de eerste Androidtelefoon aangekondigd, die veel leek op de iPhone. Op alle fronten moest Google haar meerdere erkennen in Apple, maar Google had een unieke strategie: het miljoenenbedrijf gaf het besturingssysteem namelijk vrij voor alle fabrikanten.
 
Binnen een mum van tijd namen Samsung, HTC, LG en Sony het systeem over. Vanaf dat moment was het smartphonegevecht geboren. Ieder jaar brengen de fabrikanten nu een nieuw toestel uit. Zelfs Microsoft mengde zich in de smartphonewereld.
 
De toekomst: verbetering en vernieuwing
De ontwikkeling van de smartphone gaat nu razendsnel. iPhones en Android-toestellen zijn niet aan te slepen. De pioniers van vroeger blijven achter bij Apple en Samsung. Nokia en Blackberry verkopen nog maar weinig telefoons en er is al vaak gereorganiseerd. Wie de smartphonemarkt voor zich wil winnen moet blijven vernieuwen en verbeteren. De komende jaren worden we ongetwijfeld nog meer verrast door de mogelijkheden van de mobiele telefoon.