Met deze apps bewerk je foto’s als een pro

dinsdag 29 november 2016 blog Foto’s bewerken op een enorm scherm en een krachtige computer? Dat is niet meer nodig. De fotobewerker zit gewoon in je broekzak! Steeds meer apps geven ons de mogelijkheid om foto’s een beetje mooier te maken. Wij zetten deze apps op een rijtje. En hadden we al opgemerkt dat deze fotobewerkingsapps gratis zijn? Instagram
Met meer dan 300 miljoen gebruikers per maand is Instagram zonder twijfel de populairste fotobewerkingsapp. Het is bekend geworden dankzij de filters, die foto’s nog mooier en levendiger maken. Het is alsof je een ander lensje op je telefoon zet. Daarnaast kun je ook de helderheid, het contrast en de scherpte aanpassen. Daarmee komt de foto er nog professioneler uit te zien.
 
Natuurlijk kun je met Instagram niet alleen foto’s bewerken, maar ze ook meteen naar je eigen Instagram-account uploaden, zodat de wereld ze kan bekijken en leuk kan vinden. Instagram is er zowel voor Android als iOS.

Snapseed
Google heeft een vrij uitgebreide fotobewerkingsapp ontwikkeld. Zelfs professionele fotografen raden de app Snapseed aan. Het is een app die alles doet wat hij moet doen: gebruikers kunnen filters toepassen, frames aanpassen, kleuren veranderen, contrasten instellen en de autocorrect functie gebruiken. Het is vooral bedoeld voor het corrigeren van kleine fouten.
 
Een andere leuke functie is ‘Spot Repair’. Als een gedeelte van de foto niet zo goed is gelukt, kun je met deze functie de schade herstellen. En natuurlijk kun je ook old school foto’s knippen en roteren. Snapseed is beschikbaar voor Android en iOS.

Photoshop Express
Photoshop is zo populair dat het zelfs een werkwoord is geworden. Niet voor niets dat fabrikant Adobe het programma naar de smartphone haalt. Adobe Photoshop Express is eigenlijk een uitgeklede variant van het computerprogramma. Je kunt er werkelijk van alles in aanpassingen. Van contrast tot witbalans, van belichting tot scherpte en van verzadiging tot helderheid. Omdat het een app van Adobe is, kun je ook inloggen met je Creative Cloud-account. Zo kunnen gebruikers ook foto’s gebruiken die op de computer in de Creative Cloud staan.

De app is gratis, maar voor sommige filters moeten gebruikers betalen. Deze filters zijn onder het kopje ‘Premium Looks’ te gebruiken. Adobe Photoshop Express is beschikbaar voor Android en iOS.

Aviary
Uitgebreid foto’s bewerken? Dan kies je voor Aviary. Deze app heeft alles wat de andere apps ook hebben, maar het bijkomende voordeel is dat er vanuit de cloud of het interne geheugen gewerkt kan worden. Heb je je foto gekozen, dan is er een groot scala en opties. Natuurlijk kun je alle basisinstellingen van een foto bewerken, zoals het contrast en de helderheid, maar het wordt nog leuker met de uitbreidingen. Dat zijn onder andere filters, stickers en kaders. Daardoor neemt het wel aardig wat ruimte in beslag.
 
Aviary is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Lidow
Voor de echte creatieve geest is er Lidow. Het bijzondere aan deze app is dat je filters kunt gebruiken, maar je zelf bepaalt hoe je deze gebruikt. Het is mogelijk om het filter over een gedeelte van de foto te leggen. Je kunt dus bepalen of het filter over de hele foto moet, of alleen over een bepaalde hoek.
 
Daarnaast heeft de app natuurlijk kleurcorrectie, scherpte en contrast. Het is een gratis app, maar het heeft geen reclame. De app is gratis voor Android en iOS.