betalen met de qr code

woensdag 14 maart 2018 qr code Betalen met een QR code. Dat heb je waarschijnlijk nog nooit gedaan, ook al ben je het wel al tegengekomen. Je hoort namelijk veel meer over contactloos betalen. Toch heeft betalen met een QR code zo zijn voordelen. Dit moet je weten als je met zo’n code betaalt. Misschien ben je in de winkel al een keer een QR code tegengekomen. Met deze code kun je heel gemakkelijk betalen. Je vindt de code op facturen, kassabonnen en schermen. Om deze code te kunnen gebruiken, moet je een aantal stappen uitvoeren. Wat QR is, waarom je het zou kunnen gebruiken, en hoe het werkt, leggen we je uit in deze blog.


Wat is QR?

Een QR code is een soort uitgebreide barcode die je kunt scannen om acties mee uit te voeren. ‘QR’ staat in deze voor ‘Quick Response’: oftewel ‘Snel antwoord’. Jij scant en er gebeurt meteen iets. De code ziet eruit als een groot blok, met allemaal blokjes erom heen. Het bestaat al sinds 1994 en was een paar jaar heel populair op flyers en posters. Daarna is de populariteit er minder van geworden.
 
Nu, in 2018, lijkt de QR code weer terug te komen. Met een dergelijke code zou je in theorie namelijk ook kunnen betalen. Daar zijn de ontwikkelaars van bankieren apps nu ook achter. Dus is het nu mogelijk om te betalen via QR.

Waarom QR?
Het grote voordeel van betalen met een QR code is dat het eenvoudig is en dat alle smartphones het al ondersteunen. Bij bijvoorbeeld contactloos betalen is dat niet het geval. iPhone-gebruikers kunnen bijvoorbeeld nog niet contactloos betalen, omdat Apple het tegenhoudt. Bij een Android-toestel moet je de juiste versie en de juiste chip hebben om contactloos te kunnen betalen. 
 
Met een QR code hoeft dat allemaal niet. Je hoeft alleen een toestel te hebben met een redelijke camera. De meeste smartphones hebben dat tegenwoordig wel.

Hoe werkt het?
Sinds 2016 kunnen alle bedrijven klanten via iDEAL laten betalen. Dat is de aanbieder van het betalen met een QR code. Met ‘alle bedrijven’ wordt ook echt ‘alle bedrijven’ bedoeld: dus ook bij reguliere winkels. Sta je in een schoenenwinkel en wil je je aankoop afrekenen met je telefoon? Dan kan dat. Daardoor hoef je bijvoorbeeld niet meer pinnen. Je kunt zelfs een bedrag geven aan een collectant via zo’n code. Daardoor heb je altijd geld bij je, zelfs als je je portemonnee bent vergeten. Handig!
 
Als je meteen gebruikt wilt maken van het betalen via een QR code, moet je eerst de iDEAL-app downloaden. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, kun je aangeven bij welke bank je zit. De mobiele bankieren app van deze bank wordt dan opgestart, als je een transactie doet via de app van iDEAL.

Meer banken voegen QR toe
De banken hebben in 2017 afgesproken dat alle apps van banken het betalen met QR gaan ondersteunen. Toch moet je de gewone app van iDEAL blijven gebruiken. Zonder deze app kun je niet met QR betalen.
 
Je kunt de codes dus scannen met iedere app, maar alleen met iDEAL kun je een betaling verrichten. Dat heeft te maken met de veiligheid. Je herkent een code voor iDEAL aan het logo in het midden van de code. De app ‘Tikkie’ ondersteunt deze manier van betalen inmiddels ook. Met Tikkie kun je de rekening delen met vrienden.

Voor het eerst betalen met QR
Wil je voor het eerst betalen met een QR code? Dan moet je een aantal stappen uitvoeren. Allereerst installeer je de mobiel bankieren app van je bank. De meeste mensen hebben deze app al op hun telefoon staan.
 
Daarna download je de gratis iDEAL-app in de App Store of Play Store. Dat doe je door te zoeken op ‘iDEAL’. Je herkent de app aan het logo van iDEAL.
 
Nu is het mogelijk om te scannen. Scan de QR code met de iDEAL-app en druk op ‘Betalen’. Je wordt dan doorgeleid naar de mobiel bankieren app van je bank. Zo kun je op dezelfde manier betalen als je altijd al gewend was.
 
Je keert daarna terug naar de bevestigingspagina van de ontvanger. Dat waren alle handelingen, je betaling is geslaagd.

Hoe veilig is QR?
Een QR code is veilig, omdat deze uniek is voor jouw betaling. Bovendien moet je een betaling toestaan. Je moet in de bankieren app bijvoorbeeld alsnog jouw pincode invoeren, gebruikmaken van de vingerafdrukscanner, of via gezichtsherkenning. Niemand kan zomaar bedragen af laten schrijven via QR.
 
Daarnaast maak je gebruik van een veilige verbinding, zoals je gewend bent. Denk er wel om dat je geen betalingen doet via openbare netwerken, want deze zijn niet veilig. Mobiel betalen kun je het best doen via je je eigen 4G-bundel.