Barst in je scherm: vergoedt de verzekering dat?

dinsdag 21 november 2017 blog Tot dit jaar was het vrij simpel: als je je telefoon liet vallen, was er sprake van een ongelukje en kon je de schade misschien claimen bij je verzekering. Maar door een run op inboedelverzekeringen om gebroken schermpjes te dekken, hebben verzekeraars dit jaar besloten de regels te veranderen. Hoe zit het nu met een barst in je scherm? Vergoedt de verzekeraar dat nog? Grote kans op fraude
In Nederland zijn we kampioen schade claimen. Zodra er een barstje in het scherm zit, wordt er geprobeerd aanspraak te maken op de verzekering. Logisch, want dan hoef je zelf niet zoveel aan de reparatie te betalen. Het gevolg is dat verzekeraars werden overstroomd met claims van barsten in de schermpjes in de iPhones en Galaxy’s.

Dat is niet de enige reden waarom smartphones vaak niet meer verzekerd zijn. Zodra een nieuw model uitkomt, is er opeens veel meer schade. Feitelijk maken smartphone-eigenaren vaak hun eigen telefoon kapot om een nieuw toestel te kunnen claimen bij de verzekeraar. Dat is fraude.

Niet meer standaard in de inboedelverzekering
Een paar jaar geleden zat een kapot scherm nog in je all risk inboedelverzekering. Tot dit jaar, want de verzekeraars hebben zich gewapend tegen de risico’s die smartphones met zich mee brengen. In de oude voorwaarden stond meestal niets over smartphones. Dat hield in dat ook schade aan je smartphone gewoon verzekerd was.

Dat is nu niet meer zo. Steeds meer verzekeraars nemen in hun voorwaarden op dat de smartphone niet meer standaard in je all risk inboedelverzekering zit. Je kunt natuurlijk wel een telefoonverzekering afsluiten.

Beperkingen voor de smartphone
We zijn natuurlijk geen verzekeringssite, maar toch is het goed om te weten wat zo’n all risk inboedelverzekering nu eigenlijk inhoudt. Het houdt in dat in principe alles binnenshuis verzekerd was. Zolang het niet in de uitsluitingen van de voorwaarden stond, was het gedekt. Dus ook schade aan je smartphone was gewoon gedekt. Dat is wat een allrisk inboedelverzekering inhoudt.

Tot een paar jaar geleden stond er geen woord over smartphones in de kleine lettertjes. Dat is nu wel anders. De helft van de inboedelverzekeringen heeft nu beperkingen voor de smartphone. Zo staat er bijvoorbeeld iets in de voorwaarden over de maximumvergoeding die je krijgt als je schade aan je telefoon hebt. Misschien geldt er ook een eigen risico (een bedrag dat je zelf moet betalen) als je schade aan je telefoon claimt.

Dekkingen voor smartphones afgeschaft
Sommige verzekeraars gaan heel ver in hun voorwaarden. Een aantal verzekeraars sluiten smartphones en tablets helemaal uit. Bij één verzekeraar moet je een aparte verzekering bij je inboedelpolis afsluiten voor je smartphone. Die is vaak erg duur en bovendien moet je een hoog eigen risico betalen.

Is je telefoon helemaal kansloos om te verzekeren? Dat is niet het geval. Soms wordt de smartphone wel vergoed als er schade is door een ‘klassieke oorzaak’, zoals brand, storm of diefstal. Je kunt naar je geld fluiten als je telefoon op de tegelvloer kapot valt.

Toch wel een verzekering? Hoog eigen risico!
Krijg je het voor elkaar om een verzekering voor je smartphone te vinden, dan moet je voorbereid zijn op een hoog eigen risico. Bij sommige verzekeraars geldt een verplicht eigen risico van 100 tot 150 euro. Dat eigen risico geldt meestal alleen voor schades door eigen schuld. Heb je schade aan je scherm? Dan is er vaak wel een dekking, maar het eigen risico is zo hoog, dat je geen vergoeding krijgt. Kortom: je krijgt niets.

Zelf je beeldscherm repareren
Misschien denk je nu: “Als ik toch niets vergoed krijg, kan ik net zo goed zelf mijn scherm repareren.” Dat raden we je af. Je moet echt heel handig zijn om zo’n reparatie goed te doen. Zeker als je nog garantie hebt op je telefoon is zelf repareren een slecht idee. Laat het liever doen bij een servicepunt van de smartphonefabrikant.