Is een antivirus app echt nodig?

woensdag 11 mei 2016 blog De smartphone is steeds meer een soort zakcomputer geworden. We doen er zelfs onze bankzaken op. Dat de beveiliging dan in orde moet zijn spreekt voor zich. Maar hoe zorg je er voor dat de smartphone goed beveiligd is? En is een antivirus app wel echt nodig? Privacy
Voor veel mensen is privacy een groot goed. Je moet er toch niet aan denken dat iemand jouw e-mail kan lezen en zelfs mee kan kijken in jouw bankzaken? Via zogenaamde ‘malware’ en virussen kunnen hackers zichzelf toegang tot apparaten verschaffen. Een antivirus app kan controleren op deze problemen.
 
Is antivirus nuttig?
Een antivirus app is zeker nuttig. Een extra beveiligingslaag is niet overbodig. Voor de meeste smartphones zijn namelijk een groot aantal apps beschikbaar, waarvan sommigen onterecht door de beveiliging kunnen komen. Legitieme apps kunnen kwetsbaarheden hebben waardoor de beveiliging niet optimaal is.
 
Wat doet een antivirus app eigenlijk? Het herkent een patroon van processen. Als dat patroon verdacht is, kan de antivirus het proces stoppen of zelfs verwijderen. Kortom: je bent beter beschermd met een antivirusprogramma op de telefoon.
 
Verschil tussen iPhone en Android
iPhone-eigenaren die zoeken naar een antivirusprogramma voor op de telefoon, zoeken tevergeefs. Een paar jaar geleden probeerde het beveiligingsbedrijf Kaspersky een virusscanner voor de iPhone aan te bieden, maar daar stak Apple een stokje voor. Volgens Apple is de iPhone namelijk al zo goed beveiligd dat een antivirus app niet nodig is.
 
Voor Android zijn juist talloze antivirus apps te vinden. Dat komt doordat de Google Play Store open is. Dat betekent dat iedere ontwikkelaar daar programma’s in kan zetten. Daarnaast is het mogelijk om software te installeren vanaf de computer. Op een iPhone kan dat niet. Iedere applicatie in de Apple App Store is bekeken en goedgekeurd door Apple. Het is ook niet mogelijk om software te installeren vanaf een computer.
 
Gratis antivirus apps
Er zijn zowel betaalde als gratis versies van antivirus apps. Helaas is het vaak zo dat de gratis versies vaak minimale functionaliteiten hebben. Ze kunnen scannen en alarmeren, maar ze kunnen het probleem niet oplossen. Dat kan vaak alleen bij de betaalde versies. Daarom is het verstandig een antivirus app te kopen, in plaats van een gratis versie te installeren. Daarnaast ontvang je ondersteuning van de ontwikkelaar. Dat is erg handig voor als er eens iets mis gaat.
 
Yousecure
Youfone biedt een eigen antivirusprogramma aan: Yousecure. Daarmee ben je beschermd tegen online bedreigingen, oplichting, ongewenste oproepen en berichten en tegen diefstal en verlies. Als je telefoon is gestolen, kun je via Yousecure de telefoon vergrendelen en opsporen.
 
Met de app blijf je op de hoogte van alle vitale functies op de mobiele telefoon. Daarbij valt te denken aan de levensduur van de batterij, de vrije schrijfruimte en andere lopende processen. De antivirus controleert continu alle bestanden en mappen op bedreigingen. Is er iets aan de hand? Dan kan de gebruiker direct ingrijpen.
 
Gezond verstand
Beveiligingsexperts zijn het er over eens dat de beste beveiliging het gezond verstand is. Wees terughoudend in de apps die je installeert en let goed op welke machtigingen je toestaat. De recensies over een applicatie geven een aardig beeld van hoe veilig een app is. Daarnaast zegt ook het aantal downloads iets over de betrouwbaarheid. Blijf goed opletten, want ook populaire apps kunnen lek zijn.
 
Denk goed na bij het invullen van wachtwoorden: zit je wel in de juiste app of op de juiste website? Vul niet zomaar je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens in. Download daarnaast alleen apps van bekende bedrijven. Op die manier weet je zeker dat de beveiliging in orde is.